Siedzę sobie przy ciastku i herbacie.Menu obiadowe na najbliższe trzy dni zrobione,ale co dzisiejszą kolacją?
Przypomniałam sobie,że przecież mam w lodówce ciasto,ser pewnie też się znajdzie a o szpinaku nie wspomnę bo zapasy uzupełniam co chwilę. I tak powstała pyszna kolacja.
Prosto,szybko,smacznie. Polecam :)
Składniki :
- 20 płatów ciasta typu yufka/filo
- 1/2 szklanki sera feta
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- ok. 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- sól,pieprz
- czarnuszka lub sezam
Do rozmrożonego szpinaku dodaj ser,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
W mniejszej misce rozbij jajka,dodaj mleko,oliwę i wymieszaj.
Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w sumie 9 płatów.
Na 10 płacie wyłóż szpinak,rozprowadź i wyrównaj. Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na szpinaku.
Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich jajkiem.
Gdy skończy nam się ciasto resztę jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp czarnuszką lub sezamem.
Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.