Powoli, powoli sezon na truskawki się kończy. Niestety. Ten rok był wyjątkowo krótki. Dlatego trzeba korzystać póki są .
Składniki:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki pszennej
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i dokładnie posiekaj. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą.
Piecz w 200 C. przez ok. 20 minut.
Masa:
- 1 szklanka kremówki
- 4 galaretki truskawkowe
- 3 serki homogenizowane , waniliowe
- truskawki
- 3 szklanki wrzątku
Jedną galaretkę rozpuść w szklance wody. Pozostałe galaretki rozpuść w dwóch szklankach wody.
Śmietankę ubij na sztywno.
Serki homogenizowane wymieszaj z tężejącą galaretką ,rozpuszczoną w jednej szklance wody. Na koniec dodaj śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Masę wyłóż na przestudzony spód. Wstaw do lodówki.
Truskawki umyj i pokrój np. w plasterki lub na pół i wyłóż na cieście .
Na wierzch wylej pozostałe ,tężejące galaretki.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.