Już jest ! rabarbar ! Jedni nienawidzą drudzy wręcz odwrotnie. U mnie o tej porze roku rabarbar gości bardzo często,czy to zjedzony z cukrem,czy w wypiekach..Taką podstawą jest rabarbar z kruszonką. Kiedy w ogródkach pojawia się rabarbar taka zapiekanka na stole gości jako pierwsza.
Składniki:
- ok. 10 łodyg rabarbaru
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 100 g masła
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
Rabarbar pokrój w plasterki i wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cukrem,polej wodą i zapiecz w piekarniku nastawionym do 180 C przez. ok 10 minut, Gotowy rabarbar wyjmij z piekarnika,dodaj imbir i wymieszaj.
Rabarbar przełóż do foremek lub jednej większej foremki do pieczenia.
Z mąki,masła i cukru trzcinowego wyrób kruszonkę. Kruszonką posyp rabarbar.
Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.