Składniki:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz
- oregano
- 1 bagietka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki żółtego sera, startego
Bulion przelej do garnka. Dodaj pomidory z puszki. Gotuj przez ok. 20 minut.
Następnie dodaj przecier pomidorowy. Całość zmiksuj blenderem.Zupę zabiel śmietaną, dopraw do smaku solą,pieprzem i oregano.
Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz w piekarniku. Następnie wyjmij bagietki z piekarnika,natrzyj je ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i skrop oliwą z oliwek. Posyp serem i ponownie włóż do piekarnika.
Podpiekaj do momentu aż ser się rozpuści.