Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- ok. 80 g szynki
- 150 g mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- sos do pizzy Folwark
Drożdże pokrusz, dodaj cukier i połowę wody. Odstaw na ok. 10 minut.
Do rozczynu dodaj mąkę, pozostałą wodę, sól i olej. Wyrób ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszaj z szczyptą soli, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szynkę pokrój w kostkę lub w plasterki.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp serem. Na wierzch wyłóż szynkę i groszek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C. przez ok. 12 minut.
Podawaj z sosem do pizzy.