Niedziela. W większości polskich domów czuć zapach rosołu i schabowego..a u mnie ? No cóż..bardzo rzadko. Nie dlatego ,że nie lubimy ale po prostu ile można? Tym razem postawiłam na kurczaka.
Składniki:
- 2 cytryny
- kilka gałązek rozmarynu
- 10 pałek z kurczaka
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2-3 łyżki miodu
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
Mięso umyj,po czym natrzyj solą i pieprzem.
W miseczce połącz ze sobą sos sojowy,olej,miód,zioła,sok z 1 cytryny. Marynatą posmaruj mięso i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie mięso skrop pozostałym sokiem z cytryny,i obłóż rozmarynem. Mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pokrywką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C. przez ok. 20 minut, następnie zdejmij pokrywkę i zapiekaj przez następne 30 minut.