W końcu jest. Tak długo przez większość z Was wyczekiwany Tłusty Czwartek. Oczywiście mam coś słodkiego. Kolejny przepis na pączki. Tym razem tradycyjne,nadziane marmoladą różaną. Co prawda może i nie są takie ładne,puszyste. Niestety ciasto rozwałkowałam nieco za cienko,ale nie zmienia,to faktu ,że są pyszne. Częstujcie się.
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 40 g drożdży
- 1/2 kg mąki tortowej
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 4 żółtka
- 50 g masła
- cukier wanilinowy
- marmolada,u mnie różana
Drożdże pokrusz do niewielkiej miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru,1 łyżkę mąki oraz odrobinę mleka. Wymieszaj i odstaw zaczyn w ciepłe miejsce na kilka minut.
Masłu utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dodawaj żółtka,a na koniec dodaj rum. Do masy jajecznej dodaj mąkę,zaczyn oraz pozostałe mleko. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i foremką czy szklanką wycinaj kółka.
Na środek połowy kółek połóż 1 łyżeczkę marmolady i przykryj pozostałymi kółkami. Zlep brzegi i mniejszą foremką wytnij pączki.
Pączki można również nadziać po usmażeniu.
Gotowe pączki smażymy w dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy np. cukrem pudrem.