Składniki:
- 4 łyżki drobnego cukru
- 200 g masła
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki rumu
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 60 g margaryny
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka wody
Masło utrzyj z 150 g cukru,cukrem wanilinowym,rumem i solą. Wbij jajka i wymieszaj.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i dodaj do masy. Jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj 2 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na 2 części.
Do jednej dodaj 3 łyżki kakao,10 g cukru i 2 łyżki mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wyłóż jasne ciasto,a na wierzch ciemna i wymieszaj widelcem.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Margarynę przełóż do rondelka,dodaj drobny cukier,2 łyżki mleka,1 łyżkę kakao i wodę.
Podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polewę ostudź i polej nią ciasto.