Tym razem na słodko,już chyba dawno ciasta nie było...mm tak wyszło :P
Przepis na,to ciasto znalazłam na blogu u
Kasi. Do zrobienia tego ciasta zbierałam się już od dawna. Początkowo miałam je zrobić na Święta,potem Nowy Rok. I tak do tej pory..w końcu pozbierałam się do kupy. Częstujcie się.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek oleju
- 1/2 łyżki octu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto makowe:
- 4 białka
- 1/3 szklanki maku
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki cukru
Masa:
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowaniu budyniu waniliowego
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Biszkopt.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Cały czas ubijając dodawaj ubijając dodawaj olej,mąkę,kakao,ocet i proszek do pieczenia.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170 C przez ok. 30 minut.
Gotowe ciasto ostudź,po czym przekrój na pół.
Ciasto makowe.
Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania powoli dodawaj cukier. Na koniec dodaj mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 170 C przez ok. 25 minut.
Masa.
Z mleka odlej 100 ml. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. W odlanym mleku wymieszaj budyń. Wymieszany budyń dodaj do gotującego się mleka. Gotowy budyń odstaw do przestygnięcia.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawaj budyń.
Spód biszkoptu posmaruj powidłami,przykryj ciastem makowym. Na ciasto makowe wyłóż masę budyniową,wyrównaj i przykryj biszkoptem. Ciasto najlepiej polać polewą czekoladową.