Makarony,kto by ich nie lubił. Ja wręcz uwielbiam. Makaron gości bardzo często w naszym menu, czy na słodko, czy wytrawnie lubimy je wszystkie.
Składniki:
- ok. 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cukinia
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki sosu chili
- sól i pieprz
- 500 g pomidorów obranych ze skórki
- 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- makaron np. tagliatelle
- kilka listków bazylii
Makaronu ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Mięso,pomidory,cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj sos chili,przecier pomidorowy ,pieczarki i pomidory. Następnie dodaj cukinię,pieczarki i bazylię.
Na osobnej patelni usmaż mięso po czym dodaj do sosu. Smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj z makaronem.