Chyba jedno z ulubionych ciast mojego dziecka,oprócz szarlotki i zebry. Musiałam śpieszyć się ze zdjęciami bo ciasto znikało w zastraszającym tempie.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 200 g margaryny
- 2 łyżki miodu
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 łyżeczki sody
Na stolnicę przesiej mąkę wraz z sodą. Dodaj cukier i margarynę. Posiekaj nożem. Następnie dodaj jajka,mleko i miód. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą część piecz w 180 C. przez ok. 20-25 minut. Ostudź.
Masa:
- 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
- 750 ml mleka
- 3 łyżki mąka pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 400 g kajmaku
- posiekane orzechy włoskie
Budyń wymieszaj z mąkami,cukrem i 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj i ugotuj budyń. Gotowy budyń ostudź.
Następnie margarynę utrzyj na puch,na koniec powoli dodawaj przestudzony budyń.
Na jeden placek wyłóż masę budyniową . Przykryj drugim plackiem.
Na wierzch wyłóż kajmak i posyp orzechami włoskimi.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.