Klasyczna karpatka w czekoladowej wersji. Nie wiem jak Wy,ale ja uwielbiam. Nawet wolę taką jak tą tradycyjną.
Składniki:
- 150 g masła
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wody
Krem:
- 750 ml mleka
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wodę zagotuj z 150 g masła. Po czym zdejmij z ognia, powoli mieszając dodaj kakao oraz mąkę.
Postaw jeszcze raz na ogniu i gotuj cały czas mieszając przez ok. 3 minuty. Odstaw by ostygło.
Gdy ciasto ostygnie zmiksuj je mikserem dodając po jednym jajku, a na koniec sól i proszek do pieczenia.
Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180 C. przez ok. 45 minut.
Ostudź.
Przygotuj krem.
500 ml mleka zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj żółtka,obie mąki , oraz cukier wanilinowy. Ugotuj budyń/ Następnie odstaw aby ostygł. Czekoladę rozpuść i ostudź.
Masło utrzyj na puch. Porcjami dodawaj ostudzony budyń. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowany krem wyłóż na ciasto i przykryj drugim blatem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.