Domyślam się,że w większości z Was gofry kojarzą się z latem i wakacjami. Mi również.
Lato,słonce, gofry i świeże owoce.
Od kiedy mam już swój sprzęt co jakiś czas odpalam gofrownicę i próbuje z różnymi ciastami. Tym razem wyszły gofry w wersji wytrawnej, śniadaniowej.
Składniki:
- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz
- 1-2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 1 cukinia
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odsącz z nadmiaru wody.
W misce połącz ze sobą jajka,mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Następnie dodaj cukinię,sól i pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie. Dokładnie wymieszaj.
Upiecz gofry.