Przyznam się,że od czasu do czasu lubię zjeść jakiegoś fas fooda, ale staram się ,żeby był on jak najmniej ociekający tłuszczem lub dodatkami typu 'E'.
Zarobiłam pitę ,a jak już jest ten chlebek,to wiadomo musi być kebab. Dzisiaj w wersji z kurczaka.
Składniki:
- 4 chlebki pita
- pierś z kurczaka
- biała cebula
- czerwona cebula
- 1 ogórek
- 1-2 pomidory
- kilka liści sałaty
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- przyprawa do gyrosa
- sos czosnkowy Folwark
- sos kebab-gyros Folwark
Mięso pokrój w cienkie paski ,a białą cebulę cienko posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, dodaj cebulę. Smaż przez chwilę po czym dodaj mięso. Podsmaż.
Następnie dodaj sól, pieprz, kumin, kolendrę i przyprawę do gyrosa. Smaż jeszcze przez chwilę.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka i pomidora w plasterki. Pitę podgrzej po czym przekrój. Na chlebku połóż sałatę ogórka i pomidora. Wyłóż ciepłe mięso i cebulę. Polej sosami i podawaj.