Składniki:
- 4 łyżki masła
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- ok. 2 szklanki czereśni, wydrylowanych i przekrojonych na połówki
Piekarnik nastaw na 175 C.
Blaszkę do pieczenia postaw na kuchence na małym ogniu. Dodaj masło i rozpuść je. Następnie dodaj cukier,dokładnie wymieszaj. Blaszkę zdejmij z ognia i ułóż czereśnie skórką do góry.
Odstaw blaszkę na bok.
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 8 łyżek masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z solą.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem,dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj. Następnie dodaj mleko,ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Na koniec połącz z mąką.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj co ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż na blaszkę. Blaszkę z ciastem przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut.