Składniki:
- 400 g ciastek lub herbatników kakaowych
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka ananasowa
- 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 120 ml wody + 3/4 szklanki wrzątku
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka.
Do jabłek dodaj sok z cytryny,cukier oraz wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Do jeszcze gorących jabłek dodaj galaretkę ananasową (proszek) i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Galaretkę pomarańczową rozpuść w 3/4 szklanki wody i ostudź.
Mleko skondensowane ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty. Nie przerywając wlewaj powoli przestudzoną galaretkę.
Foremkę wyłóż folią spożywczą.
Na dnie wyłóż warstwę ciastek, a na ciastka wyłóż połowę masy pomarańczowej. Wstaw do lodówki aby masa lekko stężała. Następnie wyłóż jabłka. Na jabłkach wyłóż ciastka,a na ciastka masę pomarańczową.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.