Na takie ciasto miałam ochotę już od dawna...tylko robić się nie chciało ..
Ale w końcu..wzięłam się za siebie i jest. Pyszne,pachnące i do tego z kruszonką.
Składniki:
- 42 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 450 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- cytryna
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 łyżeczka cukru
- 145 g cukru
- 120 ml ciepłego mleka
- ok. 1 kg brzoskwiń
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz mleko. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
Do większej miski dodaj 370 g mąki,jajko,75 g cukru,75 g rozpuszczonego masła oraz 1 łyżeczkę skórki z cytryny. Wymieszaj.
Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przełóż je do czystej miski i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
Do miski dodaj 70 g cukru,mąkę oraz miękkie masło i wyrób kruszonką.
Natomiast ser połącz dokładnie z cukrem wanilinowym oraz pozostałym cukrem.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj serem.
Brzoskwinie obierz, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w plasterki.
Plasterki brzoskwiń wyłóż na masie serowej a następnie posyp kruszonką.
Ciasto piecz w 180 C. przez ok. 40 minut.