Proste i smaczne ciacho, chyba jedno z ciast, które robię najczęściej, oprócz serników.
Zamiast brzoskwiń możecie użyć np. ananasa.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 4 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier. Nie przerywając ubijania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez ok. 40 minut. w 180 C.
Ciasto ostudź.
Masa:
- 250 g margaryny
- 3 galaretki wiśniowe
- 600 ml gorącej wody
- 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem
- 500 ml wody
- puszka brzoskwiń
- 1 podwójne opakowanie delicji
Galaretki rozpuść w 600 ml wody, i odstaw aby przestygły.
Brzoskwinie osącz z zalewy i pokrój w kostkę. Do zalewy dodaj 500 ml wody wymieszaj i odlej 400 ml i zagotuj.
Pozostały syrop połącz z budyniem. Ugotuj budyń, następnie przykryj folią spożywczą i odstaw aby przestygł.
Margarynę utrzyj, następnie porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Na biszkopt wyłóż połowę masy , na masę wyłóż delicję i pozostałą masę. Na masę wyłóż brzoskwinie i wylej tężejącą galaretkę.
Ciasto wstaw do lodówki na 2-4 godziny.