Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową,a wszystko otulone musem z truskawek...Ciasto jest bardzo smaczne,do tego ten zapach truskawek...Skusicie się?
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 250 g masła
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 galaretki truskawkowe
- 1l zmiksowanych truskawek
Przygotuj biszkopt.
Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego.Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30 - 35 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.
Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu,rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę.Dodaj galaretki,wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki aby mus stężał.
Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.