Składniki:
- 2 bakłażany
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 200 g kaszy kuskus
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 5 łyżek sera żółtego startego na tarce
- 1,5 szklanki bulionu grzybowego
Kuskus zalej gorącym bulionem. Odstaw na bok.
Bakłażana przekrój na pół i wydrąż miąższ. Miąższ z bakłażana oraz cebulę pokrój w kostkę,a następnie podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj przecier pomidorowy i duś na małym ogniu przez ok. 10 minut.
Do przecieru dodaj gotową kaszę,osączony z zalewy groszek,ziarna słonecznika oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Farsz wyłóż do wydrążonych wcześniej bakłażanów. Skrop oliwą i zapiekaj w 180 C. przez ok. 20 minut, a następnie posyp serem wymieszanym z bułką tartą i zapiekaj przez następne 10 minut.