Jak,to się mówi 'święta i po świętach'. Ciekawi mnie jak Wam Wielkanoc mija?
Co było u Was na stołach,tradycyjnie żurek,,,a może barszcz czerwony? Barszcz? Tak,,już nie raz się spotkałam z barszczem czerwonym na Wielkanoc.
Ale ja nie o tym,,Mam dla Was na prawdę super babę!
Nie dość,że ładnie wygląda,ten kolor,,a jaki zapach,,,Spróbujcie sami.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 1/2 laski wanilii
- 3 szklanki mąki
- 15 żółtek
- 2 białka
- szczypta szafranu
- 50 ml spirytusu
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g rodzynek
- szczypta soli
Szafran zalej spirytusem i odstaw na 2-3 dni.
Szklankę mleka zagotuj,dodaj połowę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw by przestygło.
W pozostałym mleku rozpuść drożdże i wlej do ciasta.. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie utrzyj żółtka z cukrem,a masło rozpuść.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj żółtka,masło,sól i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto,a pod koniec dodaj rodzynki,szafran wraz ze spirytusem oraz posiekaną wanilię.
Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta.Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Babkę piecz przez ok 50 minut w 180 C.
Polewa:
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 30 g masła
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na polewę gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Odstaw na chwilę by przestygła i polej ciasto.
![Wielkanocne Smaki - edycja V](http://zmiksowani.pl/image/miks/9f2f848e38fad2b03e8fbd33c85b9cc2_v2.jpg)
![Babki Wielkanocne 2015](http://zmiksowani.pl/image/miks/9b9cb94502805568f3a924ef0963cb9a_v2.jpg)