I oto powstał zmodyfikowany przepis na piernik staropolski, z samym miodem i na mące razowej. Dojrzewał niecałe 4 tygodnie i jest wyborny w smaku. Piernik jest z miodem, ale bez cukru. Dzisiaj, czyli 6 grudnia to ostatni dzwonek aby nastawić cia...
PIERNIK STAROPOLSKI TRADYCYJNY, SPRAWDZONY PRZEPIS bez tego piernika nie wyobrażam sobie świąt w moim domu. Jest idealny, pyszny, przełożony domowymi powidłami. Uwielbiam taki prawdziwy piernik i zapraszam do udostępniania przepisu dale...
Pierniki leżakujące cieszą się ostatnio dużą popularnością. Na blogu znajdziecie już przepis na piernik staropolski sześciotygodniowy (przepis TU- klik), tygodniowy piernik z przepisu mojej Babci (przepis TU-klik) a teraz mam coś dla spóźnialskic...
Dziś druga część odcinka pod tytułem Piernik staropolski- pieczenie. W pierwszym wpisie z tej serii zastanawiałam się czy długie leżakowanie ciasta jest konieczne do tego, aby piernik był wyśmienity i smaczny. Zapewniam Was, że kilka dni ...
Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego.Piernik w I etapie dojrzewał ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki.Składniki:Piernik staropolski (dojrzewający) - I etapok. 800 g powideł ...
Etap pierwszy eksperymentu, wyrabianie ciasta. Przepis na piernik staropolski znajdziecie w wielu miejscach w sieci i jest to w zasadzie jeden przepis, który mówi o 6 tygodniowym dojrzewaniu ciasta przed pieczeniem. Zaintrygowało mnie to dojrzew...
Zapraszam wszystkich chętnych do wspólnego pieczenia pierników staropolskich. Piernik taki dojrzewa kilka tygodni i wymaga czterech etapów przygotowania ale gwarantuję smak wynagrodzi wszystkie starania! Opis każdego z etapów znajdziecie na str...