
Słodziutkie ciasto z kwaskową nutą rabarbaru i wisienek, ale mogą to być z powodzeniem inne owoce.
Puszyste – każdy kęs rozpływa się w ustach.
Mój idealny przepis na ciasto jogurtowe.
Łatwo je zrobić, bo wystarczy jedynie wymieszać mokre składniki z suchymi i hop do pieca. 
 
Na blogu również przepis na jogurtowe ze śliwkami i kruszonką (klik) albo z gruszkami (klik).
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
 - 2 szklanki cukru
 - 1 szklanka oleju z pestek winogron
 - 3 szklanki mąki
 - 4 jaja L
 - 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 laski rabarbaru
 - ok. 30 szt. mrożonych wiśni albo w sezonie świeżych
 - cukier puder po posypania
 
Jaja, olej i jogurt rozmącić w miseczce.
W drugiej miseczce przesiej mąką z proszkiem do pieczenia a następnie wymieszaj z cukrem.
Połącz składniki obu miseczek mieszając krótko łyżką, wystarczy aby składniki ładnie połączyły się ze sobą.
Rabarbar umyj, osusz papierowym ręcznikiem, obierz z łykowatej skórki i pokrój w 2 cm kostkę.
Mrożone wiśnie wyciągnij na chwilę przed pieczeniem, tak aby można było oddzielić poszczególne owoce – nie ma potrzeby rozmrażać.
Dużą blachę 30 x 30 cm wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
Wyłóż na nią ciasto na którym delikatnie poukładaj kostki rabarbaru i wisienki.
Piecz w 180 ºC ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Lekko przestudzone posyp cukrem pudrem.
Smacznego.

