Składniki:
- Tofu naturalne ( 1 opakowanie),
- czerwona pasta curry,
- mleko kokosowe,
- liście kaffir, sos rybny, oliwa,
- sól i świeża kolendra lub tajska bazylia.
Działamy:
Kroimy tofu na mniejszą lub większą kostkę (jak kto lubi) i smażymy na oliwie. Niech się dobrze podsmaży. Dodajemy sos rybny ( tak 1-2 łyżki) i czerwoną pastę curry ( wszystko zależy jak bardzo potrawa ma być ostra, mi wystarczy 1 łyżeczka tej pasty) i dalej smażymy. Jak zacznie uwalniać się aromat to dodajemy, listki kaffir, mleko kokosowe i wszystko dusimy na małym ogniu tak z 15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i dodajemy pokrojoną kolendrę i jeszcze chwilę gotujemy. SMACZNEGO.
Do takiej wersji możemy dodać również warzywa np.: cukinię, marchewkę, paprykę lub inne według upodobania i posypać orzechami ziemnymi lub piniowymi.
Zamiast tofu natomiast można dodać kurczaka, indyka czy wieprzowinę.