Miałam ogromną ochotę na knedle... Zrobię je na pewno, przecież bez nich nie ma sezonu :) Tymczasem, na śniadanie znowu miksowałam, a potem lepiłam - kule z tofu, banana i płatków owsianych nadziane truskawkami, obtoczone w cynamonie. Dodałam też do nich proszek z korzenia maca, dzięki czemu dostarczamy sobie jeszcze więcej energii i zdrowia. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię takie lepkie, gliniaste "trufelki" z niespodzianką w środku :)
kule z tofu, banana i płatków owsianych z maca nadziane truskawkami, obtoczone w cynamonie podane z orzechami włoskimi
balls from tofu, banana and oat flakes with maca stuffed with strawberries and covered with cinnamon; served with walnuts
Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 kostki naturalnego tofu (125g)
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka cukru kokosowego
- łyżka otrębów owsianych
- kopiasta łyżeczka proszku z korzenia maca
- kilka truskawek
- cynamon (lub kakao) do obtoczenia
Płatki owsiane zmielić drobno. Dodać resztę składników i zmiksować na gęstą masę. Odstawić na chwilę. Po czasie, wilgotnymi dłońmi, formować okrągłe placuszki, które nadziać truskawką i zalepić, uformować w kule i obtoczyć w cynamonie/kakao. Wstawić na noc (lub min. 2h) do lodówki. Smacznego!
Lubicie pieczone warzywa? Ja je wręcz uwielbiam i ostatnio piekę niemalże codziennie. Mamy tyle wspaniałych sezonowych warzyw, że zawsze każdego dnia można skomponować inną kompozycję, doprawić różnymi ciekawymi przyprawami. Przepis jest bardzo prosty, a dobór składników i przypraw zależy od nas. Ja podzielę się z Wami moim pomysłem na brokuły, kalafior oraz młode ziemniaki. pieczone brokuły, kalafior oraz młode ziemniaki podane z sosem orzechowym*
baked broccoli, cauliflower and early potatoes served with peanut butter sauce*
Składniki:
- mała 'główka' brokułów
- mała 'główka' kalafiora
- 2 młode ziemniaki
- przyprawy: sól morska, pieprz, czosnek, suszona pietruszka, tymianek, wędzona papryka, mielona kolendra
- łyżka oleju (tu: ryżowy)
Brokuła oraz kalafiora podzielić na mniejsze kawałki, ziemniaki obmyć dokładnie i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Całość przełożyć do miski lub od razu na blachę z papierem do pieczenia. Doprawić i polać olejem. Wymieszać dłońmi. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać jak dodatek do kasz, ryżu itp. lub zajadać bez dodatków np. polane sosem z tahini lub masła orzechowego.
*sos: łyżka masła orzechowego + 4 łyżki mleka sojowego - można też doprawić solą,pieprzem, chilli itp.
Smacznego!
Możecie zapiekać też rzodkiewki, bataty, buraki, marchewki, seler, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i inne - do wyboru, do koloru :)
Pogoda za oknem sprawia, że mam ochotę zostać pod kołdrą do południa - deszczowo i mroźno, gdzie jest lato?! Pokaże się jeszcze, mam nadzieję :)
Miłego wtorku!