Kremowa z piekarnika... o owsiance mowa! Przysięgam, że jeszcze nigdy nie wyszła mi tak kremowa jak dzisiaj (no chyba, że już nie pamiętam, bo jadłam ich mnóstwo). Delikatna,jogurtowa z słodyczą daktyli. Do tegośmietanka z nerkowców, którą nabyłam niedawno w wegańskim sklepie. Aromatycznie pachnąca wanilią oraz słodkim bananem. Świeże truskawki też znalazły w niej miejsce.. i oczywiście chrupiące orzechy, nerkowce sprawdziły się tu na medal! W niedzielny poranek zdecydowanie nic więcej do uśmiechu nie potrzeba :)
pieczona jogurtowo-śmietankowa owsianka z wanilią, bananem, truskawkami i nerkowcami
baked joghurt and cashew cream oatmeal with banana, strawberries and cashews
Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
1/4 szklanki śmietanki z nerkowców (może być też sojowa lub inna roślinna)
olej kokosowy (lub inny) - do natłuszczenia kokilki/naczynia do zapiekania
Płatki owsiane wymieszać wieczorem z śmietanką, jogurtem, daktylami i wanilią. Rano dodać połowę rozgniecionego banana, nerkowce i pokrojone w kostkę truskawki. Przełożyć do natłuszczonej kokilki/naczynia do zapiekania. Na wierzch można skroić plastry banan oraz truskawki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
Mam też dla Was pomysł na podanie naleśników, w końcu wczoraj u mnie - naleśnikowa sobota! Nadziałam je ziołowym tofu BIO lekko przyprawionym, zaś podałam wraz z gęstym sosem szparagowym z ostrą czosnkową nutą.
gryczane naleśniki z ziołowym tofu podane z sosem szparagowym
buckwheat crepes with herb tofu served with asparagus sauce
naleśniki: 3 łyżki mąki gryczanej, łyżka mąki ziemniaczanej i ok. 3/4 szkl. mleka i wody (1:1) - wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min; smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni
nadzienie: 1/2 kostki tofu ziołowego BIO, szczypta pieprzu, 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki - odsączyć tofu i dokładnie zagnieść z przyprawami
sos szparagowy: ugotować ok. 4 grube szparagi, następnie odlać trochę wody po gotowaniu, tak by zostało nieco na dnie - do sosu i zmiksować lekko ostudzone szparagi z tą wodą; dodać 3-4 łyżki śmietanki z nerkowców (lub innej roślinnej) , przyprawić solą morską, pieprzem i szczyptą czosnku niedźwiedziego - pogotować chwilę i na koniec wmieszać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych
Naleśniki nadziać tofu (potem jeszcze chwilę podsmażyłam na suchej patelni) i podawać polane sosem. Smacznego!
Więcej o tofu i współpracy znajdziecie tutaj ;) Polecam!
Ponownie nominowana (LBA), więc odpowiadam ;) Dzięki Zuzia! 1.Ile masz par butów? nie mam pojęcia, nie liczę ;) 2.Ulubiona postać literacka... Trudno wybrać, chyba nie mam jednej ulubionej - jeśli chodzi o lektury szkolne to z pewnością nie zapomnę nigdy Mistrza i Małgorzaty, kochanego Małego Księcia i... ahhh! jest wiele takich! :) 3.Na co ostatnio poszłaś/poszedłeś do kina?Wiek Adaline - polecam! 4.Jakie jest Twoje największe marzenie? nie zdradzę, bo się nie spełni :D zresztą, można się domyślić co nim jest, na dzień dzisiejszy. 5.Czego nigdy nie spróbujesz?nigdy nie mów nigdy - nie raz się o tym przekonałam, aczkolwiek jestem pewna, że już nie tknę mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. 6.Co ma dla Ciebie największą wartość? zdrowie i miłość 7.Bez czego nie mogłabyś/mógłbyś żyć? bez rodziny, bliskich mojemu sercu osób 8.Jaki jest Twój kolor odzwierciedlający Twoją duszę? kolorowy :D różnie w życiu bywa 9.Najlepszym lekarstwem na smutek jest... rozmowa z Mamą 10.Czy istnieję coś takiego jak prawdziwa miłość i przyjaźń? oczywiście, że tak, tylko niestety w dzisiejszych czasach trudno jest mi zaufać komukolwiek, czasem można się zaskoczyć 11.Twoje największe dziwactwo - nie wydaje mi się bym robiła coś tak dziwnego by się tym podzielić ;)
Nie wiem jak Wy ale ja co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy.Uwielbiam szparagi w każdej postaci ! W sałatce, zupie, jajecznicy, z piekarnika itd.Czytaj więcej »
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Nie wiem jak Wy ale ja co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy.Uwielbiam szparagi w każdej postaci ! W sałatce, zupie, jajecznicy, z piekarnika itd.Czytaj więcej »
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to moja propozycja na ich wykorzystanie taka wariacja na temat corn dogów. Oczywiście w mojej wersji to corn dogi wegetariańskie
Pod koniec sezonu szparagi nie są tak piękne jak w jego pełni, ale dobrze sprawdzają się w zupach. To ulubiona, prócz grillowanych forma zajadania szparagów przeze mnie i moją córkę. Dodaję do tych zup młodą włoszczyznę i ziemniaki dla lepszej konsyste...
Maj dobiega końca, ale sezon na szparagi jeszcze nie. Tak czy inaczej spieszyć się trzeba, bo sezon szparagowy trwa tylko do końca czerwca. A szparagi to oprócz wspaniałego smaku również duża dawka witamin i składników mineralnych. Warto wspomnieć, że ...
Krem szparagowy z warzywami , źródło wielu cennych witamin. Musztarda nadaje zupie niezwykłego , oryginalnego i niecodziennego smaku. Krem jest aksamitny i bardzo aromatyczny. Składniki: 1 kg. białych szparagów 1 cukinia 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebu...
Zaczął się sezon szparagowy co bardzo mnie cieszy Ponieważ ze szparagów można przygotować wiele smacznych i zdrowych dań. Jednym z nich jest pieczony łosoś na szparagach, groszku i ziemniakach. Musicie koniecznie spróbować to d...
Okres szparagowy trwa u nas na całego. Piotrek postanowił to wykorzystać i ugotować kremową zupę szparagową z białych szparagów. Jak mamy w domu szparagi to potrafimy wstawić je do naszego całodziennego menu. Kremowa zupa szparagowa została podana z do...