Przed Wami przepis na najlepszy czekoladowy tort paleo! Wczoraj obchodziłam 25. urodziny, z te okazji nie mogło zabraknąć paleo-tortu!
Wszyscy moi znajomi wiedza, że jestem na diecie bezglutenowej oraz nie jem cukru oraz nabiału, dlatego składniki tortu pozostawały zagadką. Wyjawiam składniki oraz sposób wykonania!
Składniki:Ciasto:
-300g mąki - użyłam 150g mąki kokosowej i 150g mąki konopnej (można zastąpić ryżową)
-1 szklanka miodu lub cukru kokosowego
-8 łyżek kakao lub karobu
-4 jajka lub 4 banany
-szklanka zwykłej wody lub wody kokosowej
-6-8 łyżek masła (najlepiej klarowanego) lub oleju kokosowego
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-1-2 łyżeczki soli himalajskiej
Krem:
-2 szklanki mleka kokosowego - użyłam Real Thai
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
*opcjonalnie: łyżka żelatyny, ziarenka z laski wanilii, aromat pomarańczowy
Przygotowanie:Do miski wsypujemy mąki, cukier, kakao oraz sól i dokładnie mieszamy. W garnku roztapiamy masło lub olej, dodajemy połamaną na kostki gorzką czekoladę i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Banany rozgniatamy / jajka rozbijamy i dodajemy do miski z wymieszanymi suchymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do formy - moja ma szerokość 25cm. Pieczemy ok 45 min w 190 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem: w garnku podgrzewamy mleko kokosowe, a następnie dorzucamy gorzką czekoladę. Można dodać szczyptę cynamonu, naturalne aromatu oraz żelatynę - aby uzyskać bardziej zbitą konsystencję. Żelatynę należy wcześniej wymieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody. Krem wstawiamy do lodówki na min 30 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, czekamy aż wystygnie, a następnie kroimy w poprzek, na dwie części. Przekładamy częściowo stężonym kremem. Wierzch udekorowałam literkami oraz serduszkami z kremu kokosowego (marki Amazain, można użyć śmietanki kokosowej) oraz malinami i suszonymi jagodami goji.
literki po przejściach... :D najlepsze urodziny <3