Zdrowe i kwaśne żelki, bez cukru = połączenie kremu kokosowego i cytryny - dlaczego wcześniej na to nie wpadłam? Zdecydowanie uwielbiam. Do tego dodatek żelatyny, która świetnie goi jelita i łagodzi stan zapalny. Dobrej jakości żelatynę można kupić np. na iherb.com (żelatyna wołowa). No i w końcu - kto nie kocha żelek?
Składniki:
-70g kremu kokosowego lub zmielonych na krem wiórek
-sok z 1 dużej cytryny
-łyżka żelatyny
-łyżka miodu/ksylitolu/cukru kokosowego
Krem kokosowy mieszamy z sokiem cytryny i miodem (lub innym słodzikiem np. ksylitolem). W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę żelatyny z łyżką zimnej wody i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy łyżkę lub dwie wrzątku, kontynuując mieszanie. Żelatynę dodajemy do kremu kokosowego z miodem i sokiem z cytryny. Całość blendujemy. Przekładamy do silikonowych foremek na czekoladki/lód i wkładamy na 20 minut do zamrażarki (lub ok 2h do lodówki). Gotowe!