Czy kremy czekoladowe muszą zawsze kojarzyć się z tłustymi, niezdrowymi masami przepełnionymi cukrem i śmietaną? Czy mogą być zgodne z dietą paleo, a do tego mieć właściwości regenerujące jelita i jednocześnie zawierać witaminy oraz minerały? Oczywiście!
Przed Wami krem czekoladowy ...na bazie wody kokosowej, prawdziwego kakao oraz superodżywczej żelatyny ;)
Składniki:-2 łyżki kakao (najlepiej surowego, ale może też być np. DecoMorreno)
-2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru kokosowego lub 1 zmiksowany dojrzały banan
-łyżka żelatyny (można zastąpić agar agar, ale osobiście nigdy nie używałam)
-400ml wody kokosowej
Przygotowanie:Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody kokosowej. Resztę wody kokosowej podgrzewamy w garnku, aż do zagotowania. Kiedy woda kokosowa będzie gorąca, zalewamy rozpuszczoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Po ostygnięciu dodajemy miód/ksylitol/cukier kokosowy. Całość dokładnie mieszamy.
*opcjonalnie do powyższej masy można dodać: ziarenka laski wanilii, aromat waniliowy, 2 łyżki kremu z orzechów czy kremu kokosowego
Masę przekładamy do miseczki (ja użyłam pucharka na lody) i wstawiamy na min 2h. do lodówki, aż do stężenia (ja dałam do zamrażarki na 40 min ;).
Wierzch udekorowałam karobem, cynamonem, wiórkami kokosowymi oraz pokruszonymi orzechami laskowymi.
P.S. Uwaga - silnie uzależnia!