Przepis opracowałam tuż przed
[świątecznymi warsztatami], podczas wymyślania dodatku do barszczu. Padło na krokiety - czyli po prostu naleśniki z kapustą i grzybami. Ciasto ku mojemu zaskoczeniu wyszło wyjątkowo plastyczne, z przepisu korzystałam już nie raz, za każdym razem tworząc inny farsz (zazwyczaj był to miks tego, co akurat posiadałam w lodówce). W dzisiejszym poście pokaże Wam jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i kremem czekoladowym. Oczywiście wszystko zgodne z dietą paleo ;)
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
-6-8 jajek
-4 łyżki mąki kasztanowej
-3/4 szklanki wody
-tłuszcz do smażenia - np. olej kokosowy, masło ghee, smalec
-szczypta soli
Są różne szkoły zwijania naleśników, ja zwykle zwijam je (dosyć niedbale...) w rulony :D
Przygotownie:
Do miski wrzucamy (jajka wbijamy ;) wszystkie składniki i blendujemy. Ciasto powinno mieć bardzo rzadką konsystencję. Na patelni (używam żeliwnej) rozgrzewamy tłuszcz, użyłam 1 łyżki rafinowanego oleju kokosowego (bezzapachowego). Następnie wylewamy po ok. chochelce naleśnikowego ciasta (cienka warstwa - im grubsza, tym mniej plastyczne ciasto) i smażymy na średnim ogniu. Po ok 2-3 minutach przewracamy za pomocą łopatki na drugą stronę i smażymy krótką chwilę. Pierwszy naleśnik gotowy! Z podanej ilości składników wychodzi ok 5-6 naleśników.
Farsz ze szpinakiem:
-5-6 garści świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
-1 duża cebula
-ząbek czosnku
-4 łyżki śmietanki kokosowej
-szczypta soli
opcjonalnie:
-ser bez laktozy
-pieczarki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Do garnka nalewamy odrobinę wody, wrzucamy szpinak, pokrojoną cebulą i czosnek i solimy. Dusimy na mały ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanki kokosowej. Zamiast wody i śmietanki, można od razu dusić w mleku kokosowym. Nadmiar mleka należy odsączyć (nie wylewać, można go zużyć do przygotowania np. zupy czy sosu), lub można zagęścić farsz dodając do niego 2-3 łyżki mąki kokosowej.
Farsz z kremem czekoladowym:
-2 dojrzałe banany
-1 łyżka kakao
opcjonalnie:
-łyżeczka cynamonu
-maliny, jagody
-śmietanka kokosowa
-karob
-łyżka kawy z cykorii
-dowolne orzechy
...lub inne bakalie
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Oczywiście można stworzyć swój własny farsz, np. z sałaty, grillowanego kurczaka, cebuli, ogórka i zawinąć w "tortille".
Podczas warsztatów pt. "paleo święta" wspólnie przygotowaliśmy naleśniki z kapustą i grzybami jako dodatek do barszczu, a także z pasztetem z wątróbki, jeśli chcecie przepis - zapraszam do
[pobrania pliku ze świątecznymi przepisami].