Jakoś tak wyszło, że wszystkie tarty, które robię, są bez pieczenia. Dzięki temu nie zawierają jajek, a więc nadają się na protokole AIP. Poniższy przepis powstał dzięki promocji na sok z granata - kupiłam go w Tesco za jedyne 8 zł (przecena z 27!) Rzadko kupuję takie soki, właśnie ze względu na cenę, zdecydowanie wolę kupić świeżego granata, które
[jak widać] uwielbiam <3 Sok jest równie pyszny (niestety pasteryzowany) i mało brakowało, a bym go całego nie wypiła. Na szczęście dotrwał do dnia następnego (nie uległam pokusie...), postanowiłam wiec zrobić z niego ...galaretkę. A potem pomyślałam, że zrobię jeszcze jakiś spód i może nawet wyjdzie ładny deser w pucharku. Otworzyłam szafkę z kuchennym szkłem, a tam forma na tartę! I tak o to powstała kolejna tarta w moim "cookbook'u" ;).
[poprzedni przepis na tartę ze śliwkami]Składniki:
Na spód:
-1 batat
-1 banan
-1,5 łyżki miodu lub innego słodzika
-8 łyżek mąki kokosowej
-3-4 łyżki masła lub oleju kokosowego
Na galaretkę:
-500ml soku z granata
-łyżka żelatyny
*dowolne owoce
Przygotowanie:
Batata i banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie dusimy w garnku z 1/2 szklanki wody i masłem (lub olejem kokosowym). Kiedy batat będzie miękki, wyłączamy palnik, czekamy aż przestygnie, dodajemy miód i mąkę kokosową. Całość blendujemy. Wykładamy na formę do tarty (ja wykładam ją najpierw papierem do pieczenia, aby można było łatwo wyjąć ciasto) i wstawiamy na min 10 min do zamrażarki lub 30 min do lodówki. W tym czasie przygotowujemy galaretkę: do małego garnuszka odlewamy ok 1/4 soku z granata (można użyć dowolnego, owocowego) i zagotowujemy. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 2 łyżkach z pozostałego, zimnego soku. Następnie wsypujemy żelatynę do zagotowanego soku i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy z resztą soku. Wyjmujemy nasz spód do tarty z zamrażarki (lub lodówki), wykładamy owocami (można pominąć), ja użyłam plasterków pomarańczy, a następnie wylewamy sok z granata z rozpuszczoną żelatyną. Wkładamy do lodówki na min 1h lub do zamrażarki na 30 min, aż do stężenia galaretki. Tarta gotowa!