Pierwszy raz kiedy robiłam i jadłam prawdziwy kogiel mogiel. Smak przypomina mi bardzo lody waniliowe. Ten wszechobecny w literaturze i filmach deser liczący ponad cztery wieki (tak, tak). Szczególnie popularny w PRL, gdy na sklepowych półkach nie było takiego urodzaju słodyczy, ciastek, ciasteczek, żelków, cukierków i batoników.
Dziś w trochę innowacyjnej wersji, bo zapiekany a pod nim świeże truskawki.
Składniki:
ok. szklanki truskawek, pokrojonych na pół
4 żółtka
3-4 łyżki cukru brązowego
1/2 łyżeczki cukru z wanilią
szczypta soli
Wykonanie:
żółtka utrzeć na jasną masę z cukrami i szczyptą soli
zalać masą żółtkową truskawki przełożone do kokilek ceramicznych
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 7-10 minut
podawać od razu