Pyszne kruche ciasto, kokosowa kruszonka i morele, jeden z bardziej wyczekiwanych owoców latem. Jednak trzeba trafić na dobrą słodką odmianę, nie cierpką ani gorzką, bo do ciasta sprawdzi się tylko taka. Ciasto idealne do letnich posiadówek na dworze, gwarancja, że szybko zostanie skrojone jest jak w banku.
Składniki:
spód:
250 g mąki
125 g masła
75 g cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
jajko
kruszonka:
50 g wiórek kokosowych
100g mąki
75 g masła
75 g cukru
ok. 600 g moreli
Wykonanie:
ze składników na spód zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schodzić
składniki na kruszonkę wymieszać, 'pokruszyć' i schłodzić w misce
morele umyć i wypestkować, przekroić na pół
schłodzone ciasto na spód rozwałkować na wielkość formy (u mnie 26 cm średnicy) z rezerwą na boki, przełożyć do formy i zapiec w 170 stopniach przez 10 minut z obciążnikiem* , kolejne 5-7 minut do lekkiego zarumienienia
na podpieczony ciasto wyłożyć morele, zasypać kruszonką
piec kolejne 25-30 minut
*na ciasto położyć papier a na niego wysypać suchy ryż, kaszę, fasolę czy orzechy, w ten sposób szczególnie boki ciasta zbytnio 'nie spuchną'