Ktoś kto uważa, że ciasto z mąki pełnoziarnistej to nie to ciasto tylko chleb albo w ogóle coś niezjadliwego, po tym może zmienić zdanie. Ciasto jest pyszne i słodkie, bardzo słodkie mimo zredukowanej ilości cukru w stosunku do oryginału przepisu.
Składniki:
80 g czekolady gorzkiej
60 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki śmietany/jogurtu
1/2 szklanki wrzątku
1,5 szklanki maki razowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
łyżka masła
(ok. 2 łyżki mleka)
szczypta soli
do dekoracji: orzeszki ziemne, sól gruboziarniste
Wykonanie:
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
masło utrzeć, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ucierać
wbić jedno jajko, miksować aż do połączenia, wbić drugie i postąpić tak samo
dodawać strużką rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując
dodać połowę mąki, wymieszać
dodać śmietanę, wymieszać
dodać resztę mąki, sodę, kakao, wymieszać
na końcu dodać wrzątek (gdyby ciasto zbytnio zgęstniało: najpierw dodać wrzątek potem resztę mąki, sodę i kakao)
przełożyć do formy ok.24 cm średnicy piec 30-35 minut w 170 stopniach