Wakacyjne ciasto pełne czerwonych owoców porzeczki prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje niezwykle lekko. Porzeczki oczywiście słodyczą nie grzeszą, bo są strasznie kwaśne, ale za to idealnie pasują do słodkiego ciasta.
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g porzeczek
Wykonanie:
jajka utrzeć z cukrami, na jasną puszystą masę, nadal ucierając dodawać olej
wsypać partię mąki, zmieszać, zmiksować
dodać resztę mąki z proszkiem do pieczenia i postąpić jak wcześniej
przelać ciasto do formy, na wierzchu wysypać porzeczki, lekko 'wgnieść' w ciasto
piec ok. 40 minut w 170 stopniach