![Tort migdałowy z masą budyniową](https://aletorcik.pl/wp-content/uploads/2017/10/Tort-migdałowy-min-1024x768.jpg)
Bardzo mocno migdałowy tort, ponieważ masa jak i biszkopt są o smaku migdałowym. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Zachęcam do wypróbowania przepisu : )
BISZKOPT MIGDAŁOWY
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dag migdałów (bez skórek i zmielonych)
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
- barwnik żółty (opcjonalnie)
NASĄCZENIE
- 5 łyżeczek likieru amaretto o smaku migdałowym
- 3 łyżeczki przegotowanej, letniej wody
MASA BUDYNIOWA
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe (każdy po 35 g)
- 3 łyżki cukru (4 dag)
- 10 dag migdałów (bez skórek i zmielonych)
- 20 dag masła
- 2 łyżki likieru amaretto
- 30g cukru pudru
DEKORACJA
- 4 dag wiórków kokosowych
- 1,2 dag płatków migdałowych
- 16 całych migdałów (obranych ze skórki)
Biszkopt migdałowy:
Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.
Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik!.