
Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Wykonanie go jest troszkę czasochłonne, ale dla takiego efektu końcowego warto!
 
Składniki na ciasto kruche:
- 500g mąki tortowej
 - 125g cukru pudru
 - 300g zimnego masła
 - 4 żółtka
 - 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Składniki na masę makową
- 500g maku
 - 125g masła
 - 60g mąki tortowej
 - 1 czubata łyżka kakao
 - ekstrakt migdałowy
 - 1/3 – 1/2 szklanki miodu
 - dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g)
 - szczypta soli
 
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
 - 2-3 łyżki ciepłej wody
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Dodatkowo:
- 6 łyżek zmielonych biszkoptów
 
 
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Przeczytaj cały przepis - Makowiec na kruchym spodzie at AleTorcik!.