Gdy w domowym menu ogłaszana jest rybka, do kuchni wkracza Szef Kuchni;) Dzisiaj danie z pstrągiem w roli głównej w męskim wydaniu:) Zapiekany w piekarniku z wyśmienitym słonawym farszem z fetą, oliwkami i natką pietruszki. Efekt końcowy - pyszne, soczyste mięso i uczta dla podniebienia... Polecam!
Składniki:
2 porcje
Do przygotowania dania będą potrzebne jeszcze wykałaczki i folia aluminiowa.Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacinamy delikatnie skórkę. Ząbki czosnku drobno siekamy i dodajemy do środka ryby. Od zewnątrz i wewnątrz nacieramy przyprawą pieprz cytrynowy.
W osobnym naczyniu rozgniatamy widelcem ser typu feta, dodajemy pokrojone zielone oliwki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i faszerujemy obie porcje ryby. Zamykamy rybę wykałaczkami, by farsz nie wypłynął.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok. 180 stopni. Pstrągi owijamy w folię aluminiową w formie "kieszonek" posmarowaną wcześniej olejem i nakłuwamy widelcem. Zapiekamy w piekarniku na blasze ok. 25 min.
W między czasie gotujemy ryż i doprawiamy przyprawą curry. Podajemy z gotowym pstrągiem.
Smacznego!P.S. Polecam również przyprawę Do ryb klasyczna, dzięki której każda rybka nabierze aromatu.Chcesz się dowiedzieć, gdzie można zakupić produkt? Kliknij w link w nazwie produktu.