Kiedy nie mam ochoty na sytą kolację lub przekąskę, szykuję sobie jarmuż z prażonym słonecznikiem. Jest to szybka i prosta potrawa, która równie dobrze może być dodatkiem do dania głównego. Sprawdziłam! Ze smakiem zostanie nawet spałaszowany przez dzieci;)
Jarmuż najlepiej jest robić na patelni teflonowej. Wystarczy odrobina oleju rozprowadzona po całej patelni. Wrzucamy jarmuż (dobrze jest wcześniej oderwać grubsze łodygi, ponieważ są dosyć twarde) i posypujemy szczyptą soli. W połowie "smażenia" dodajemy słonecznik. Kiedy wiadomo, że jest już gotowy? Jak nabierze soczystego zielonego koloru a brzegi liści będą lekko brązowe:) Chrupiący jarmuż najlepiej jest spożyć zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
P.S. Świeży jarmuż dostępny jest w sklepach ale warto też pomyśleć o wyhodowaniu go samemu;) Zapalonym działkowcom polecam nasiona jarmużu dostępne tu
Ostatnio opublikowany przepis na Łososia z brokułami i sosem pomarańczowym zainspirował mnie do stworzenia dzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi pomarańczami i sosem pomarańczowym. Dlatego postan...
Prosta sałatka z burakami, serem feta i prażonym słonecznikiem idealna przekąska na upalne dni. Sycące a jednocześnie proste danie, które przygotowuje się w kilka chwil. Sałatka z pieczonych buraków Porcje2 osoby Czas przygotowania10 minut Czas...
To danie powinno gościć w kuchni jak najczęściej..Jarmuż ma bowiem niezwykłe właściwości alkalizujące :).SKŁADNIKI1-2 cukinie2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 szklanka jarmużu3-4 suszone pomidoryszczypta gałki muszkatołowejszczypta oregano1 ząbek...
Witajcie Kochani! Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami, ulubioną przekąską mojego Męża, czyli słonecznikiem prażonym na patelni, z czosnkiem, papryką wędzoną i solą. Cytuję Męża
Sałatka idealna na lekką kolację czy obiad w upalne dni, delikatnie pikantna za sprawą rukoli i dodatku suszonej papryczki chili. Podana z prażonym słonecznikiem, sezamem i siemieniem lnianym w towarzystwie orzeźwiającego piwa pszenicznego z dodatkiem ...
Kiedy nie mam ochoty na sytą kolację lub przekąskę, szykuję sobie jarmuż z prażonym słonecznikiem. Jest to szybka i prosta potrawa, która równie dobrze może być dodatkiem do dania głównego. Sprawdziłam! Ze smakiem zostanie nawet spałaszowany przez dzie...
Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę słabe - zbliża się Narodowe Święto Niepodległości - i rusza gastronomiczna akcja promująca konsumpcję gęsiny....
Right Behind The Kitchen | blog kulinarny | Lublin
Na oleju poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i por. Kiedy będą szkliste, dodać pokrojone w kostkę buraczki i dusić od czasu do czasu mieszając jeszcze kilka minut. Potem dodać pokrojoną drobno resztę warzyw: pietruszkę, marchewkę, seler i ziemniaki. Zal...