Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami oraz kurczakiem w wiórkach kokosowych. Dla mnie gruszki z serem pleśniowym to połączenie genialne! Próbowałam go już w pierogach, sakiewkach z ciasta francuskiego i sałatkach, a teraz postanowiłam wypróbować w zapiekance. Od siebie dodałam kurczaka w wiórkach kokosowych ;)Efekt zaskoczył moje najmilsze oczekiwania...POLECAM!
Składniki:
- ciasto francuskie świeże
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 gruszki
- 100 g sera pleśniowego
- natka pietruszki
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 30%
- wiórka kokosowe do panierki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na dno formy wykładamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 min. w temp. 200 stopni. W między czasie, kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i wiórkach kokosowych, i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, zostawiamy kilka plasterków do dekoracji. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Na podpieczony spód wykładamy podsmażonego kurczaka w wiórkach, gruszki i ser pleśniowy. W misce łączymy roztrzepane 3 jajka ze śmietaną, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na ułożone składniki, przyozdabiany plasterkami gruszki. Pieczemy 15-20 min. w temp. 200 stopni.