Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
144
Kategorie
39
Maskonury z Wyspy May i Majowa Piekarnia.
Majowa Piekarnia Amber pachnie szkockim chlebem. Wszystko za sprawą propozycji Marcina prowadzącego bloga "Grahamka, weka i kajzerka...". Przy okazji dodam, że blog Marcina jest pełen wspaniałych pomysłów na domowe pieczywo :)Tak się składa, że n...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Babka czekoladowa. Muzeum Czekolady w Brugii.
Święta już nadchodzą, więc dzielę się z Wami przepisem na babkę czekoladową. Ma bardzo dobry, delikatny i gąbczasty miąższ. Lekko wilgotna i aromatyczna w smaku znajdzie swoich amatorów przy wielkanocnym stole. Przy okazji zabieram Was do Muzeum ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Kwietniowa Piekarnia - chleb tostowy z ziarnami oraz nowiny z lasu.
Upiekłam pyszny chleb na drożdżach. Tostowy z ziarnami i nasionami chia. Chleb ma miękką, puszystą strukturę, ciekawy smak wynikający z dodatku ziaren, nasion i płatków, szybko znika i mam ochotę go powtarzać. Wszystko za sprawą Piekarni Amber i ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Dzień sów. Noc sów. Sowie opowieści.
Nigdy nie były naszymi faworytami, bo ich aktywność przypada na czas naszego snu. W jaki sposób zobaczyć coś latającego w lesie, gdy jest ciemno. Ponoć w dzień są nieuchwytne. Wszystko nieprawda!Swego czasu dopisało nam szczęście. Na wprost naszego tar...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Chleb żytni z ziarnami i trochę ptasich wieści z kosem w roli głównej.
Znów wspólnie pieczemychleb. Tym razem w Marcowej Piekarni Amber pieczemy chleb wybrany przez Jacka prowadzącego bloga Przepis na domowy ser i chleb.Jacek zaadaptował dla nas przepis z kanału rus brot. Bardzo lubię żytnie chleby i w zasadzi...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Pumpernikiel w styczniowej Piekarni i o jaskółce dymówce słów kilka.
Za oknem świat "pomalowany" na biało, nieco przytłoczony szarością nieba. Przez cały dzień są jednak kolorowi goście - modraszki, sosnówki, bogatki i kowaliki uwijają się w opróżnianiu karmnika. Wyjadają orzechy włoskie z łuskanym słonecznikiem, ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Marynistycznie na Nowy Rok. Podróżniczo - Handa w Szkocji, kulinarnie - przegrzebki.
Wszystkim, którzy tuzaglądają życzymy pomyślnego 2017 roku. Niech będzie pełen dobrych chwil, spełnionych planów i marzeń, miłych spotkań, dobrych relacji i sukcesów.Do tego konieczne życzymy Wam w nowym roku pysznych dań, a ponieważ ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Przystawki
,
Ryby i owoce morza
,
Sałaty
Ciasteczka Linzertorte ze świątecznymi życzeniami
Grudzień zjawił sięzbyt szybko w tym roku, a przecież to czas na pieczenie ciasteczek, bosą onenieodłącznym smakołykiemtego okresu. Tym razem podajmy przepis na ciasteczka, które najlepiej jest upiec nie szybciej, jak około tygo...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Ruiskuorinen olutlimppu i turdus philomelos, czyli mówiąc po polsku - fiński chleb świąteczny i o śpiewaku słów kilka :)
Święta zbliżają się do nas tak szybko. Czy ktoś podkręca nam kalendarz i zegar ? Jeśli tak i wiecie kto, to dajcie mi znać, potrzebna mi z "nim" poważna rozmowa ;) Tymczasem w grudniowej Piekarni Amberpieczemy chleb zaproponowany przez Guci...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
Pigwy nadziewane jagnięciną z dodatkiem granatu i kolendry. Podróżniczo - szkockie miasteczko Curloss.
To danie nie pochodzi ze Szkocji, choć jagnięcina nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z tym krajem. Autorem przepisu jest Yotam Ottolenghi i można go znaleźć w książce "Jerozolima". Danie jest pyszne i postanowiłam nie czekać na jego publikację d...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
,
Przystawki
Comber sarni w aromatycznym sosie z warzywami korzennymi i grzybami. Podróżniczo - Szkocja - Wester Ross.
Jesień skłania do nostalgii jak żadna inna pora roku. Czasem i mnie dopada. Najczęściej wracam wtedy pamięcią do miejsc, które ... trzeba tu się otwarcie przyznać ... pokochałam. Szkocja to najprawdziwsza miłość od pierwszego wejrzenia, niespodziewana ...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Dania główne-mięsne
W japońskich ogrodach. Kulinarnie - chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni.
Dziś w październikowej Piekarni Ambermoja propozycja chleba. Dziękuję Amber za zaproszenie. Bardzo lubię wspólne pieczenie, bo opróczdobrej energii, która towarzyszy naszemu przedsięwzięciu, wiele się uczę i próbuję wypieków, o któryc...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
,
śniadania
Lawendowa brioszka na Światowy Dzień Chleba. Podróżniczo - śladami Moneta w Normandii.
Jak co roku 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba.Z przyjemnością celebrujemy ten dzień i dołączamy do akcji Zorry - WORLD BREAD DAY, w której biorą udział piekarze - bloggerzy z rożnych krajów. Tym razem wypiek, którym ost...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
,
Pieczywo
,
śniadania
,
Kuchnia francuska
Jabłkowy paj na przełomie lata i jesieni.
Nadszedł ten najlepszy czas...Na co najlepszy ? Na wszelkiego rodzaju wypieki z jabłkami, śliwkami, gruszkami, na dania z warzywami, grzybami, których obfitość zapewnia nam właśnie wrzesień, na przełomie lata i jesieni. Ze wszystkich możliwych sł...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
Miyajima i księżycowe ciasteczka na Święto Środka Jesieni.
Wracamy wspomnieniami do Kraju Kwitnącej Wiśni. Dziś - 15 września, obchodzone jest Święto Środka Jesieni, które trafiło do Japonii dziesięć wieków temu, by oddać cześć Księżycowi i uczcić jesienne zbiory. Oryginalnie święto zostało zapożyczone z Chin,...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Ciasta
,
Kuchnie Dalekiego Wschodu
,
Desery
Chleb z tartym jabłkiem. Szpaki z naszego lasu.
Wrześniowa Piekarnia Amberpachnie chlebem z jabłkiem, który wybrała dla nas Danusia, prowadząca bloga Leśny Zakątek. Chleb pyszny, w sam raz na te porę roku, kiedy jabłonie obdarzają nas obfitością swych owoców. Do chleba dodałam moje ulubi...
A k a c j o w y B l o g - w podróży, w kuchni i wśród ptaków
Pieczywo
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→