- Rodzynki i śledzie? No jak tak można? Perły przed wieprze normalnie... Trzeba to przyznać otwarcie. W naszym domu śledzi się nie jada. W ogóle niemal. Wszelkie próbowanie ma sens, gdy przychodzą goście - istnieje mniej więcej gwarancja, że śledzie zostaną zjedzone. Postanowiłam jednak spróbować smaków, które niejako mi się przyśniły.
I cud- mąż zjadł. I nawet mu smakowało. I to bardzo. Myślę sobie zatem, że może warto spróbować? Przygotowuje się je szybko, pastę z awokado błyskawicznie wręcz.
Jeszcze przed wyjazdem zapraszam Was na propozycję obiadu świątecznego.
Pasta śledziowa z awokado
Składniki: 1 awokado 120 g fileta śledziowego 2-3 łyżki posiekanej kolendry 1 łyżka soku z limonki skórka otarta z limonki 1 mała szalotka pieprz kolendra w ziarnach do smaku
Przygotowanie: 1. Filety śledziowe przed przygotowaniem pasty moczymy w wodzie z sokiem z cytryny przez 2-3 godziny. Następnie odsączamy. 2. Siekamy grubo szalotkę, łączymy z posiekaną skórką i sokiem z limonki. 3. Filety śledziowe miksujemy z szalotką i limonką oraz kolendrą. 4. Obieramy awokado, dodajemy je do zmiksowanych śledzi. Łączymy. Doprawiamy pieprzem i kolendrą w ziarnach utartą w moździerzu.
Sałatka śledziowa z pomarańczą, rodzynkami i kolendrą
Składniki: 300 g obranych ziemniaków 185 g filetów śledziowych 1 większa szalotka 1/2 szkl. rodzynek 3-4 łyżki posiekanej kolendry pieprz do smaku 1 łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie: 1. Filety śledziowe przed przygotowaniem sałatki moczymy w wodzie z sokiem z cytryny przez 2-3 godziny. Następnie odsączamy. 2.Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę wrzucamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 15 minut. Przelewamy na sito i odsączamy. Pozostawiamy do przestudzenia. 3. Siekamy grubo szalotkę, łączymy z posiekaną skórką, kolendrą i sokiem z limonki. 4. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 10 minut, przelewamy na sitka, pozostawaimy do odsączenia. 5. Do misy przekładamy przestudzone ziemniaki, pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, skórkę, szalotkę i rodzynki. Delikatnie mieszamy. 6. W kubku łączymy jogurt z mojonezem i miodem. Dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Podajemy.
Sałatka to zawsze dobry wybór! Wypróbuj naszą propozycję i przygotuj sałatkę śledzową w łódeczkach z buraków.
The post Sałatka śledziowa w łódeczkach z buraków appeared first on Inspirowane Smakiem.
Co tu dużo pisać? pyszna jest! Przepisów na sałatkę śledziową jest całe mnóstwo. Podstawą każdej jest śledź, reszta to już kwestia indywidualna: ziemniaki, ogórki, cebula, buraki ale też i papryka świeża lub konserwowa, rodzynki, ananas, ...
Myślę, że można taką sałatkę zaliczyć do klasycznych sałatek śledziowych. Doskonałe połączenie śledzi, ogórka kiszonego, cebuli i jabłka z jogurtem, majonezem i szczypiorem. Na wigilijny stół i karnawałowe zabawy w sam raz. Smacznego! Sałatka śledziowa...
Podaję przepis na sałatkę śledziową warstwową tradycyjną, ale w wersji lekkiej, czyli z jogurtem naturalnym. Śledzie są rybą tłustą i wnoszą do naszego jadłospisu sporą dawkę kalorii. Przygotowując dania z udziałem śledzi najlepiej zadbać o łącze...
Sałatka śledziowa może być bardzo efektowna i pięknie podana. Wystarczy zamiast mieszać wszystkie składniki w wielkiej misce poukładać je warstwami w małych słoiczkach lub szklankach. Dla smaczniejszego efektu warto też nie ścierać wszystkich składnikó...
Sałatka śledziowa świetnie nadaje się na wigilijną kolację, jak również na bogatą w białko i kwasy omega 3 przekąskę między posiłkami. Można w łatwy sposób przerobić ją na sałatkę zdrową