A przecież to ledwie początek. Pierwsze okrążenie w maratonie przygotowań. Przychodzą jednak takie chwile, że już mam dosyć. Stresu, chęci, by wszystko się udało, by uszczęśliwić wszystkich. Czasami - jeśli nie - często, po prostu się nie da i nic nie jest tak, jakbyśmy chcieli, jak o to zabiegamy.
Sztuka opanowania złości w obliczu takiej frustracji wciąż jakby poza moim zasięgiem. Ale niech to będzie dobre zadanie na ten szczególny czas. Rozważam to sobie zamykając kolejną puszkę z upieczonymi pierniczkami, które synek zaniesie jutro do szkoły. Rożki, które dziś polecam Waszej uwadze wyszły niezwykle kruche. Polecam Wam przepis na to ciasto także do rogalików czy nawet kruchych wytrawnych pasztecików lub spodów do słodkich tart. Wypróbujcie koniecznie. W rożkach wykorzystałam pozostałą mi z seromakowca masę makową. Pyyycha!
Krucho-drożdżowe rożki z makiem
Składniki:
300 g mąki tortowej
1 żółtko
szczypta soli
65 g cukru pudru
1 łyżeczka drożdży instant
165 g masła
2 czubate łyżki śmietany
Ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania rożków przed pieczeniem
opcjonalnie cukier puder do posypania po upieczeniu
Przygotowanie:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, mieszamy ją z cukrem, solą i drożdżami. Wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę, wyrabiamy. Zawijamy w folię i odkłdamy w chłodnym miejscu na 2 godziny.
2. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm (im cieniej tym lepiej). Wykrawamy trójkąty o podstawie 15 cm i bokach 14 cm. W środku nacinamy otwory wzdłuż obu boków (tak jak na zdjęciach tutaj). Na środku układamy porsję masy makowej. Składamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
4. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzimy na kratce.
Przepis na ciasto - własny, inspiracja sposobem zwijania rożków stąd. Smacznego!