Nadchodzi czas pomachać jesieni na pożegnanie. Napalić w kominku i zabrać się za pisanie listów do Mikołaja i kartek świątecznych. Już dziś przypuszczam, że na zrealizowanie wszystkich planów czasu będzie brakowało. W grudniu naszą domową kuchnię ratują zupy. Dzieci podgrzewają je sobie po powrocie do szkoły i mogą biec dalej na treningi. Ja zabieram swoją porcję na lunch.
Taki marchewkowy kubek da się przygotować w 25 minut. Poziom gęstości regulujemy według uznania. Smacznego! Kolejne wpisy juz w zupełnie innym klimacie. Zapraszam wkrótce!
Krem marchewkowy
Składniki:
1 cebula (ok. 75 g)
500 g marchwi
150 g korzenia pietruszki lub pasternaku
200-250 ml wody lub bulionu
½ łyżeczki wyłuskanego i roztartego w moździerzu kardamonu
1 łyżka masła klarowanego lun oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy kardamon, rozprowadzamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę , marchewkę i pasternak, mieszamy, pozostawiamy tak na chwilę.
3. Zalewamy wodą. Dusimy 20 minut.
4. Zawartość garnka miksujemy na gładką masę z kolendra. Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy do połączenia. Doprawiamy. Podajemy.
Jest i on- wymarzony marchewkowy tort urodzinowy dla mojej córki. Owoc wielu prób i frustracji, ale ostatecznie się udało. Przepis dopracowany do
Artykuł Tort marchewkowy pochodzi z serwisu mommy4tummy.
Dynia jest wdzięcznym surowcem na zupy, można je robić na rózne sposoby. Najlepiej wychodzą z niej zupy-kremy, jesienią warto dodać do nich jakieś rozgrzewające przyprawy. Krem dyniowo marchewkowy przyszedł mi do głowy, gdy zastanawiałam się, j...
Nie należę do osób które jedzą kanapki, ale chyba już o tym wspominałam. Ten krem chodził już za mną od dawna, niby banał ale jak smakuje z cykorią, a na krakersach mmm. Dzięki dodaniu selera krem nie jest mdły. ps. Mam teraz opór młodych marchewek, ...
Na chłodne pierwsze dni jesieni idealnie nada się pożywny krem marchewkowy. Jest aksamitny, gęsty i bardzo aromatyczny. Koniecznie należy podawać go z grzankami, które lekko w nim zanurzone smakują wyśmienicie. Mogę otwarcie przyznać, że ostatnio st...
Maść to bardzo proste i skuteczne lekarstwo na różnego rodzaju schorzenia. Jej konsystencja sprawia, że w porównaniu do olejków łatwiej ją nanieść w wybrane miejsce na ciele i dłużej się na nim utrzymuje. Nośnikiem substancji leczniczej w maści...
Favorite Sezon jesienny oficjalnie rozpoczęty. O zupach słów kilka Zupy powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym, aby chronić organizm przed wychłodzeniem. A nic tak dobrze nie rozgrzewa jak marchewkowy...
Miłość od pierwszej łyżki! Zakochałam się w tej zupie już dawno, gdy jadłam ją w jednym bistro w Warszawie. Nadszedł czas na próbę odtworzenia tego smaku i jest sukces! Coś pysznego! Nie ma obaw, że smakuje jak przecier marchewkowy dla niemowlak...