Te kruche włoskie cudeńka zyskały dużą aprobatę u mojej włoskiej koleżanki z pracy. Smak dzieciństwa - powiedziała. Jej babcia robiła podobne. Są przepyszne, idealnie kruche i słodkie w środku. Polecam gorąco!
Cucidati
Składniki:
Na kruche ciasto:
240 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
45 g cukru
90 g masła
1 żółtko
55 g mleka
wanilia
Na nadzienie:
75 g suszonych fig
75 g daktyli bez pestek
60 g rodzynek
30 g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki cynamonu
40 g konfitury pomarańczowej
40 g miodu
Na lukier:
200 g cukru pudru
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy kruche ciasto. Łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem całość. W misce roztrzepujemy żółtko z mlekiem i wanilią. Dodajemy je do mąki. Zagniatamy. Formujemy placek, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
3. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Rozwałkowujemy je do formy prostokąta i na grubość 3 mm.
4. Kroimy paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego z nich układamy masę. Formujemy rulonik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Przygotowujemy lukier. Łączymy cukier puder z mlekiem do uzyskania lukru, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub mleka.
7. Cucidati pieczemy 12-15 minut lub aż lekko się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu na kratce polewamy lukrem i dekorujemy posypką.
8. Po chwili kroimy na 1,5 cm kawałki.