- 1
Przygotowujemy kruche ciasto. Łączymy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, siekamy nożem całość. W misce roztrzepujemy żółtko z mlekiem i wanilią. Dodajemy je do mąki. Zagniatamy. Formujemy placek, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- 2
Przygotowujemy nadzienie. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, miksujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy.
- 3
Schłodzone ciasto dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Rozwałkowujemy je do formy prostokąta i na grubość 3 mm.
- 4
Kroimy paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego z nich układamy masę. Formujemy rulonik. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
- 5
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
- 6
Przygotowujemy lukier. Łączymy cukier puder z mlekiem do uzyskania lukru, w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub mleka.
- 7
Cucidati pieczemy 12-15 minut lub aż lekko się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu na kratce polewamy lukrem i dekorujemy posypką.
- 8
Po chwili kroimy na 1,5 cm kawałki.