Mój subiektywny blog jest dziennikiem eksperymentów kulinarnych, zapisem kolorów,smaków i zapachów przywiezionych z podróży, aromatów z dzieciństwa, które nieustannie odtwarzam, wraz z którymi powracają pyszne wspomnienia. W gotowaniu słucham siebie więc
Przełom września i października, to czas zbiorów pigwy. Wiele osób, zastanawia się jak przetworzyć cierpkie, twarde i mało soczyste owoce. Tymczasem, przetworzona pigwa uwalnia swój doskonały aromat i doskonale smakuje
Artykuł Nalewka z pigwy &#...
Pięknie bursztynowa, cenniejsza niż złoto, Królowa Nalewek PIGWÓWKA. Należy ją wąchać i kosztować z sercem. Trzeba się nią raczyć, każdą kroplą. Jak na prawdziwą nalewkę z pigwy przystało, ma w sobie serce tego kto ją robił. I duszę. Oby i serc...
Jak łatwo można zauważyć ta nalewka jest zdecydowanie ciemniejsza i ma intensywniejszą barwę niż jej klasyczna wersja. A wszystko to za sprawą jednego dodatku, który nie tylko poprawia kolor, ale też nadaje nalewce bogatszy, bardziej szlachetny smak.Pr...
Nalewkę z pigwy piłam kilkakrotnie w swoim życiu, ale dopiero w tym roku postanowiłam zrobić ją sama. Nie mam pojęcia... read more
Ten wpis Nalewka z pigwy pojawił się po raz pierwszy w Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna.
...
Pani Fotograf Gotuje! Blog, przepisy i fotografia kulinarna
Pigwa to owoc, na który czekam cały rok. Ze względu na przetwory. Przede wszystkim za oczekiwaną przez wszystkich nalewkę z pigwy, a także konfiturę do herbaty. Poza wspomnianymi, w tym roku przygotowałam pyszny chutney. zaufałam tu bezgranicznie Nigel...
NALEWKA Z PIGWY
Nalewka z pigwy jest doskonałym rozgrzewającym napitkiem na chłodne zimowe wieczory .
Sama pigwa nie nadaje się do jedzenia na surowo , jest za to idealnym owocem do przetwarzania , czyli np. na konfitury , na...
Spośród kilku przepisów na nalewki z pigwy wart polecenia jest przepis na pigwową z miodem. Wymaga ona nieco dłuższego leżakowania, ale warta jest okazanej cierpliwości.Fot. Fotolia.comSkładniki nalewki pigwowej z miodem:1 kg owoców pigwy0,5 l spirytus...