To stało się już tradycją - chyba mogę tak powiedzieć. Na każde mikołajkowe śniadanie robię pancake z syropem klonowym i borówkami. Tym razem nie dość, że zajęło mi to trzy minuty, to jeszcze było dwa razy mniej bałaganu niż zwykle.
Nie bawiłam się w ucieranie przy pomocy robota kuchennego, tylko wykorzystałam wbudowany w niego blender - tak, wiem, moje ostatnio ulubione narzędzie pracy, nudna jestem :))) Nic nie poradzę. Odkąd mam Chef By Kenwood w kuchni to życie stało się szybsze i prostsze ;)
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- syrop klonowy
- borówki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki za wyjątkiem borówek i syropu wrzucam do blendera i ucieram. Ciasto ma być średnie w swojej gęstości dlatego w zależności od tego jakie uda Wam się uzyskać, albo dolewam mleka albo dodaje mąki. Kiedy jest gotowe dodaję do niego borówki - część zostawiam do dekoracji. Smażę placki na średnio rozgrzanej patelni nasmarowanej wcześniej masłem. Na sam koniec polewam syropem, posypuje cukrem pudrem i dekoruję borówkami.