Codzienny obiad przy wybrednym podniebieniu Męża (;) ) czasem staje się udręką mimo, iż uwielbiam gotować....
Dla mnie duża alternatywą dla zwykłej panierowanej piersi z kurczaka są właśnie małe mięska jak nazywa je moja córcia :)
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą. Można też użyć zwyczajnie soli i pieprzu.
Przyprawione mięso obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Pieczemy na rozgrzanym oleju do otrzymania złocistego koloru panierki.
Sałatka z ogórkówTo smak końca wakacji z czasów dzieciństwa. Moja mama zawsze robiła ją pod koniec sierpnia gdy był sezon na ogórki i paprykę :)
Co potrzebujemy?- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- sól, pieprz
- ocet
-olej.
Przygotowanie:Ogórki siekamy w plasterki, dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, zasypujemy 2 łyżeczkami soli. Odstawiamy na ok pół godz. Pozwala to zmięknąć ogórkom oraz pozbawia je nadmiaru soku.
W między czasie paprykę kroimy w plasterki, marchew i cebulę ścieramy na tarce.
Ogórki odciskamy z soku i dodajemy do pozostałych warzyw.
Dodajemy ok 2 łyżek octu (jeżeli ktoś nie lubi kwaskowatego smaku może dostosować proporcje do siebie). Następnie pieprz do smaku i około pół szklanki oleju. Mieszamy.
Po około godzinie smaki mieszają się i mamy gotową sałatkę.
Można zrobić ją w większych proporcjach. Wtedy zalecane jest odstawienie ogórków na kilka godzin, a całej sałatki na ok 12 godzin. Tak przyrządzoną wkładamy do słoików i zagotowujemy przez ok 10-15 min aby cieszyć się smakiem także później.