Robiąc ten makaron zastanawiałam się, czy mieści się to w kuchni włoskiej (czytaj: czy należy się postowi tag). Bo czy pierogi to zawsze kuchnia polska? Czy ryż smażony z warzywami to azjatycka? Czy każdy makaron to kuchnia włoska? Uznałam, że nie, zwłaszcza po przejrzeniu włoskich przepisów na makaron z mascarpone. Ten przepis jest konkretnie przeładowany składnikami, bo przepisy które znalazłam są znacznie bardziej minimalistyczne - makaron z mascarpone i tylko jednym dodatkowym składnikiem (np. tuńczyk - do wypróbowania koniecznie). Za to ten jest pyszny i nie jest pierwszym daniem jak we Włoszech a pełnoprawnym obiadem. Można pominąć kurczaka i będzie wegetariańsko, a równie dobrze. Dajcie tylko wtedy więcej pieczarek.
Składniki (dwie porcje): - 200 g dowolnego makaronu - spaghetti jest super, sos jest dość gęsty - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - 3/4 opakowania mascarpone - 1 świeży pomidor - 5-6 pieczarek - 6 połówek (czyli 3 całe) suszonych pomidorów - sól, pieprz cayenne, słodka papryka, czosnek granulowany
Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go. W międzyczasie kroimy kurczaka w kostkę, posypujemy przyprawami, smażymy. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, dorzucamy do kurczaka. Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem. Kiedy kurczak będzie gotowy a pieczarki puszczą już całą wodę którą mają puścić wrzucamy mascarpone. Suszone pomidory kroimy w kostkę, wody z moczenia nie wylewamy. Kiedy serek rozpuści się na patelni dorzucamy suszone pomidory i świeżego, obranego i pokrojonego w kosteczkę. Świeży pomidor powinien puścić sok i nieco rozrzedzić sos, jeżeli tak się nie stało używamy wody z moczenia pomidorów lub z gotowania makaronu żeby sos doprowadzić do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem, można posypać jakąś zieleniną - mi nawinęła się całkiem pasująca tu bazylia.
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem to szybki wczorajszy obiad. Do tradycyjnego zestawu makaronu, kurczaka i pieczarek dodałam zielony groszek, by ożywić kolorystykę dania. Udało się, wszystkim smakowało połączenie makaronu i z...
Karnawał w pełni przygotowałam, więc dla Was zestawienie trzech pysznych przekąsek na imprezę, które przyrządzicie w 30 minut nie potrzebując wielu wyszukanych składników. W roli głównej soczysty, aromatyczny kurczak, który w zależności od dobo...
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest zapiekanka oczywiście makaronowa : ) Przepisem podzieliła się ze mną czytelniczka p. Joanna Kryla i przyznaję, że jest przepyszny. Trochę go zmodyfikowałam i na pewno nie raz powtórzę również w innych kombinacj...
Mój Mąż jest wielkim miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej, która charakteryzuje się bogactwem świeżych warzyw, a także ryb i owoców morza. Prym wiedzie również oliwa z oliwek w towarzystwie cebuli, czosnku i świeżych aromatycznych ziół. Pierws...
Makaron to podstawowy produkt w naszym domu, najmłodsza część rodziny mogłaby go zjadać nawet bez żadnych dodatków : ) Kiedy nie mam zbyt wiele czasu lub pomysłu na obiad makaron jest zawsze moim przyjacielem. W towarzystwie kurczaka i warzyw p...
Tomek uwielbia makarony, a ja uwielbiam je robić, bo nie zajmują mi wiele czasu i mało po takich daniach mycia naczyń :) Sosy śmietanowe coraz częściej zastępuję lżejszą wersją ‚beszamelową’ z mlekiem pasta wychodzi super kremowa! Dziś wpadły m...
Makaron z suszonymi pomidorami i fetą to jedno z prostszych dań, które przyrządzam, gdy moja lodówka świeci pustkami i nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Pomimo tych kilku niepozornych składników efekt jest zadziwiająco pyszny i ...
Tym razem makaron z kuchni lidla. Makaron z suszonymi pomidorami w sosie z mascarpone. Danie jest pyszne i szybkie, no cóż naprawdę mi smakowało i zapewniam, że jeszcze nie raz je przygotuję. U mnie zamiast szynki szwarcwaldzkiej boczek, a zamiast maka...